Стартира процедурата за публична продажба на къщата-музей на Пейо Яворов в София, като институциите са постигнали съгласие за придобиването на сградата на музея от Столична община или държавата.

Точният юридически механизъм предстои да бъде съгласуван, но целта е сградата да се стопанисва от Националния литературен музей в партньорство със Столична община. Това обяви заместник-кметът по култура на София Тодор Чобанов в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Фандъкова иска общината или държавата да придобият къщата на Яворов

Фандъкова иска общината или държавата да придобият къщата на Яворов

И жените-социалистки искат домът на Яворов да е общински

Според него реституцията на тези сгради не е трябвало да се случва, като по подобен начин се развивал въпросът и с къщата на Христо Смирненски. "Пред ремонт сме там, надявам се в скоро време на отварянето ѝ с програма както в къщата на Яворов", успокои зам.-кметът.

Чобанов се надява до Нова година казусът да е решен. "Още догодина тук трябва да предпремем важни укрепителни действия, защото къщата има сериозни конструктивни проблеми. Битката е от десетки години, през които чухме лоши решения като превръщането ѝ в нощен клуб или нейното събаряне", припомни той.

Заради дългове и неуредени спорове за имота къщата е обявена за продан на цена от 1,6 млн. лева от частен съдебен изпълнител. Дотук се стига след неколкократна смяна на собствениците на сградата и неплатени заеми.

Новият собственик Васил Панчев купува къщата, в която около година са живели големият поет и патриот Пейо Яворов и любимата му Лора Каравелова, през 2015 г. срещу натрупан дълг от 300 хил. евро. Оказва се обаче, че над имота има все още неизплатена ипотека от предишния ѝ собственик - бизнесменът Володя Лозанов. Това е и пречката за сключване на сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост.

Къщата на Яворов обявена за продажба на търг

Къщата на Яворов обявена за продажба на търг

Частен съдебен изпълнител продава до 16 ноември

"Обявената цена покрива цялото задължение. Дългът е към физическо лице и към него е присъединена и Националната агенция за приходите", обясни частният съдебен изпълнител Мирослав Колев.

Търгът е на 16 ноември, но ако дотогава се постигне извънсъдебно споразумение между собствениците на имота и държавата или общината, тогава търгът може да бъде отменен.

В последната година директорът на Националния литературен музей е постигнал споразумение със собственика на къщата Васил Панчев, че тя ще бъде музей, а сградата е била ремонтирана, разказа директорът Атанас Капралов.