Успешно реставрираха 20 кв.м стенописи в черквата ,,Успение Богородично" в Троянския ставропигиален манастир. Стенописите са и консервирани с пари от Министерството на културата (МК), съобщиха от МК.

Реставрационните дейности по художествените ценности на старинната черква ,,Успение Богородично" са изпълнени по договор на Министерството на културата с Троянски ставропигиален манастир. Храмът е паметник на културата от национално значение.

Реставраторският екип извърши професионална художествена консервация и реставрация на стенописите в северната конха (полукръгла ниша, която в кръстокуполните византийски и романски църкви се намира на северната и южната стена на храма)- свод и стена в наоса (вътрешната част) на старинната черква ,,Успение Богородично" в Троянския манастир.

Църквата "Успение Богородично" е построена през 1835 г. За да изографиса новопостроения храм, троянските монаси поканили през 1847 г. знаменития самоковски иконописец Захарий Зограф /1810 - 1853/.

При възстановяването на художествените ценности на църква ,,Успение Богородично" в Троянския ставропигиален манастир през последните месеци реставраторите са почистили стенописите. 

Освен повърхностното почистване на живописта от вторични замърсявания - сажди, прах, восък и повърхностен слой от соли,те са укрепили живописната повърхност. Останалите дейности, отчетени по проекта са: извличане и отстраняване на соли, механично отстраняване на струпеи на калцирали соли, стабилизация на първи слой и на фин мазилков слой и живопис, запълване на разрушенията с полагане на мазилкови китове и почистване, локални ретуши и препозлата на ореоли, живописна реконструкция на липсващи зони по стенописите.

Екипът от реставратори е изготвил голяма фотодокументация, която илюстрира всички етапи от изпълнението на консервационно - реставрационните дейности през 2016 г. в църквата ,,Успение Богородично".

Комисия от експерти, включително и от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), прегледа реставрацията и консервацията на 20 кв.м стенописи в северна конха- свод и стена в наоса на църквата ,,Успение Богородично". Оценката е, че тази реставрация е извършена качествено и в срок.

Припомняме при основаването на известен манастир, в основата му се забивал кръст. Когато кръстът не е забит от епархийския епископ, а от патриарха, тези манастири се наричат ставропигиални — те имат самостойно управление.

Според устава на Българската православна църква: "Ставропигиални манастири се основават или провъзгласяват по решение на Св. Синод, а епархийски се основават с благословението на епархийския архиерей и одобрението на Св. Синод, само ако са осигурени средства за издръжката им."

При провъзгласяването на един манастир за ставропигия, игуменът му си сменя статута — от архимандрит става епископ.