Помощите на изоставените от родителите си деца, биват наследявани от биологичните родители, които са се отказали от синовете и дъщерите си след раждането им.
За този реален абсурд съобщиха от Нова телевизия, позовавайки се на сигнал от Асоциацията на деца с епилепсия.

След всеки смъртен случай в център за настаняване на деца с увреждания, събираната през годините инвалидна пенсия отива в ръцете на родители, които често не знаят дори дали детето им още е живо.

Учителите да разпределят семейните помощи, предлага Вълчев

Учителите да разпределят семейните помощи, предлага Вълчев

Неграмотните у нас роми са 21,8%

Наследените по този начин суми достигат стотици хиляди левове. Подобен случай има в Центъра за деца и младежи с увреждания в село Вълково.

Преди по-малко от година, състоянието на едно от момчетата рязко се влошава. Въпреки спешната лекарска намеса, 23-годишният Иван издъхва. Социалният работник в центъра е настойник на всички настанени лица, но при смърт нейните права се прекратяват. По закон трябва да бъдат открити родителите. Ръководството на центъра ги намира, но те отказват дори да организират погребението на сина си. Задълженията им се поемат от Община Сандански.

След като 23-годишният мъж е погребан от общината, родителите, които са се отказали от него се появяват с искане да наследят банковата сметка на биологичния си син. В нея има около 12 000 лева. Формално, те са пълноправни наследници на тези пари.

Според нормативната уредба при навършване на 16-годишна възраст Иван, който бил с ясна диагноза, започнал да получава инвалидна пенсия. Към нея имало и интеграционни добавки. Настойникът можел да тегли пари за личните нужди на момчето, но само в извънредни ситуации и само, ако съдът позволи.

От Агенцията за социално подпомагане обясниха, че според Семейния кодекс родителите остават законни представители на децата си, докато те не бъдат осиновени.

Законът за наследството е в правомощията на Министерство на правосъдието. От там обясняват, че биха могли да направят промени единствено след добре аргументирано предложение и широко обществено обсъждане. Към момента няма подобни инициативи.