Родители на деца с увреждания излязоха пред парламента с искане за приемане на Закона за личната помощ. Родителите и техните деца носеха символични черни балони. Те определиха провежданата политика като антисоциална и по своята същност геноцид спрямо родителите и техните деца.

Вера Иванова, родител на лице с увреждане заяви, че отново поставят пред депутатите исканията от Петия национален протест на хората с увреждане. "Искаме реформа, искаме децата и хората с увреждания да получат адекватна подкрепа, както и приемане на Закон за личната помощ. Някои министри не искат да чуят и не искат да разберат елементарното нещо - искаме нашите деца да живеят", настоя Иванова. По думите й политиката, която се провежда спрямо хората с увреждания е антисоциалната и е "буквален геноцид срещу нас като родители".

Властта търси възможност да отговори на исканията за децата с увреждания

Властта търси възможност да отговори на исканията за децата с увреждания

Трябва внимателно да се обсъди възможността за цялостно финансиране

"Децата ни не трябва да съществуват, не трябва да ги има и не трябва да имат бъдеще. Надяваме се днес поне депутатите да гласуват и да приемат Закона за личната помощ, за да има живот за нашите деца", посочи Иванова. По думите й все още липсва индивидуална оценка на потребностите на всяко едно дете, няма лична помощ според нуждите им, които са различни за всяко едно дете и лице с увреждане.

"Това се говори от години и никой не предприема нищо. Подиграват ни се с едни интеграционни добавки, които ако пиеш лекарство за 9 лв. и за 900 лв. помощта ти да е 9,93 лв., независимо от какво си болен и от какво имаш нужда. Това е гаврата на държавата спрямо нас. Ние не трябва да сме навън, нашите деца не трябва да се виждат, няма достъпна среда, няма електронна карта за здравеопазването, няма регистри, няма услуги, няма асистенти, нищо няма. Моят син е на 22 години, аз 22 години съм в този ад и ние съществуваме напук на държавата и въпреки държавата", каза още Вера Иванова.

Хора с увреждания готвят протест заради управленската програма

Хора с увреждания готвят протест заради управленската програма

Притеснени са заради прехвърляне на експертизата за работоспособност в НОИ

Очаква се днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков да отговори на питане на народните представители Антон Кутев, Михаил Христов, Георги Гьоков за проблемите на хората с увреждания и действията спрямо тях. 10-тина майки заедо с техните деца участваха в протеста.