Семействата могат да кандидатстват за детегледачка до 2023 г., съобщават от социалното министерство.

Мярката се отнася за безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или втората година от майчинството.

За удължаването до 2023 г. на Програмата "Родители в заетост" на Агенцията по заетостта са отпуснати допълнително 15 млн. лв.

По данни на МТСП 5429 семейства са ползвали или ползват услугата в момента.

Детегледач може да се наеме до 18 месеца. Семействата може да пожелаят това да е техен близък или роднина, регистриран в бюро по труда.

Родители могат да наемат детегледач по проекта "Родители в заетост"

Родители могат да наемат детегледач по проекта "Родители в заетост"

Условията са описани на страницата на АЗ

Родителите на деца до 5 години, които не са записани на ясла или детска градина, може да получат детегледач за до 8 часа на ден, а хората с три или повече деца до 12 години, записани в детска градина или училище - до 4 часа.

Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата.

Кандидатстването става в бюрата по труда по настоящ или постоянен адрес. Информация за условията и необходимите документи може да се намерят на адрес: https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost/.

Програмата е с общ ресурс от 65 млн. лв., като към момента са сключени договори за осигуряване на детегледачи в размер на близо 54 млн. лв. Средствата са осигурени по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Сачева предлага на родителите без отпуск ваучери за детегледачки

Сачева предлага на родителите без отпуск ваучери за детегледачки

Обсъждат се различни варианти за месечни помощи за децата