Парламентарната комисия по отбрана даде зелена светлина на възможността мъже военнослужещи да използват родителски отпуск. Единодушно с 20 гласа депутатите приеха промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, предложени от правителството.

Мъжете в армията вече могат да взимат бащинство

Мъжете в армията вече могат да взимат бащинство

Военнослужещите мъже с равни права с жените в армията за бащинството

Промените ще осигурят равни възможности пред мъжете и жените за използване на родителски отпуск и ще синхронизират националното законодателство с европейска директива в тази насока. Така мъжете военнослужещи ще могат да ползват родителски отпуск при условията и реда на общото трудово законодателство.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че във военното ведомство се обсъжда възможността военните, излезли в родителски отпуск, да бъдат замествани от краткосрочно наети. Това ще стане възможно с доброволната военна служба.

Таско Ерменков от БСП повдигна темата за контрола. По думите му, не е изключено мъж да "джироса" детето на бабата и да ходи да работи като охранител някъде. Зам.-министър Запрянов се съгласи, че трябва да има механизъм за контрол от Министерството на отбраната.