Фермерите с месодайни животни се обединяват в обща браншова организация, съобщава БНР. Причината е, че пътят на родните месни и млечни продукти до вътрешния пазар е проблемен, а износът - блокиран от неконкурентна държавна политика и ветеринарни забрани.

Според животновъда Йордан Еринин най-сериозният дефицит на държавност се усеща именно в проблема с външния и вътрешния пазар.

Той е на мнение, че българските производители най-напред трябва да наложат месото си на родния пазар. До момента обаче у нас преобладава вносното месо по негови думи.

Малки и средни фермери предлагат продукцията си под обща марка

Малки и средни фермери предлагат продукцията си под обща марка

Те се обединяват в кооперативи със свой браншови стандарт

Без истинско обединение на животновъдите, които да отстояват интереса си, и без коопериране българското месо, мляко и млечни продукти нямат шанс да пробият на високо конкурентните пазари, посочва Еринин и допълва, че в момента фермерите се опитват да направят браншова организация, която да защитава интересите им пред правителството.

Според него ще е добре, ако има коопериране между производителите.

"Малко ще е трудно, но занапред може и да стане това нещо. Тук някак си още си нямаме доверие един на друг. Но това трябва да се случва - кооперативи, заедно да търсим пазари, заедно да пробиваме", коментира Еринин.

Родни фермери се оплакват от дъмпинг с македонско агнешко

Родни фермери се оплакват от дъмпинг с македонско агнешко

Близо 10 000 български агнета ще останат непродадени, прогнозират от бранша