Риза на света Петка Българска, дарена на Русенската епархия от румънския патриарх Даниел, бе посрещната официално днес на граничния пункт Дунав мост, съобщи БНР.

Делегация от манастира в румънския град Яш, където се съхраняват мощите на света Петка Българска, предаде светинята на българската страна. За посрещането и дойдоха висши представители на духовната и светската власт.

Честта да смени румънското знаме с българското бе оказана на областния управител Борислав Българинов, а русенският митрополит Наум благодари за щедрия дар на румънския патриарх Даниел и на митрополита на Молдова и Буковина Теофан.

"Надявам се, че с тяхното благословение, заедно с молитвите на всички православни - и в Румъния, и в България, да се докоснем ние, макар и малко, до светия живот на светата преподобна наша майка Параскева, за да бъде тя наша истинска молитвена застъпница и закрилница пред Всеподателя Бога, за румънския и за българския братски народи." - заяви митрополит Наум.

Заедно с ризата на света Петка, в България бяха доставени и 35 тона хранителни продукти за нуждаещи се християни - това стана със съдействието на търговския консул към посолството ни в Букурещ Ивайло Маринов.

Светинята ще се съхранява в манастира "Света Петка" в село Копривец, а на празника Петковден ще бъде донесена в катедралния храм на Русе.

В Румъния се покланят пред мощите на св. Петка Българска

В Румъния се покланят пред мощите на св. Петка Българска

В град Яш опашка от близо 6 000 души се изви...