Президентът на Република България, Румен Радев, стана обект на измама, след като в онлайн пространството се появи фалшив видеоклип, злоупотребяващ с неговия образ и глас. Тази информация беше предоставена от пресслужбата на държавния глава.

Във видеоклипа се представя имитация на телевизионен репортаж и съдържа фалшиви изказвания на президента, засягащи компанията "Лукойл". В него се твърди, че президентът подкрепя проект на "Лукойл", който позволява на всеки български гражданин да инвестира в компанията и да получава значителен пасивен доход "от 500-600 лв" (като в самата публикация се говори са 5-6 хиляди лв - бел.ред.).

След като видеото беше публикувано в интернет, президентската институция информира компетентните институции за случая. Фалшивото видео използва запис на събитие, в което президентът участва и негов отговор на въпрос, свързан със свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), и след това се вмъкват фалшиви изказвания.

Терминът "дийпфейк" се използва, за да се опише технологията, която използва изкуствен интелект и машинно обучение, за да се заменят изказвания и действия на хора във видео или аудио записи. В случая тази технология е използвана за създаване на фалшив видеоклип с имитация на изказване на президента.

Всъщност обаче е много лесно видеоклипът да бъде разпознат като дийпфейк, тъй като записаните изказвания на президента не съответстват на движенията на устните му.

По-късно бе съобщено, че ГДБОП към МВР е предприела бързи мерки за премахване на фалшивия клип с образа и гласа на президента след получения сигнал.

Екипът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП ще бъде безкомпромисен към авторите на подобни видеа с фалшиви новини, генерирани с изкуствен интелект.

Благодарение на отличното си сътрудничество с български и чуждестранни социални платформи и доставчици на дигитални услуги, органите на МВР блокират и ще продължават да премахват незаконно, измамно или противоправно съдържание, използвано от киберпрестъпници.

Дийпфейк с Денков – МС предупреждава, че събира и лични данни

Дийпфейк с Денков – МС предупреждава, че събира и лични данни

Фалшификацията цели да събере неправомерно лични данни на потребителите