"Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки. Голям принос за това имат Българската и Руската православна църква - още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия.".

Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата с Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москова и на цяла Русия. В срещата, проведена в сградата на президентската администрация, участва и Негово светейшество Българският патриарх Неофит, съобщиха от пресслужбата на президента.

Патриарх Кирил: Удивително е разбирателството между нашите народи

Патриарх Кирил: Удивително е разбирателството между нашите народи

Той се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет

"Убеден съм, че със своето дело православните църкви на двете държави ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване", заяви президентът.

В отговор руският патриарх Кирил изтъкна активната роля на Руската православна църква - построени са хиляди православни църкви и манастири в последните години.

Българският държавен глава подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение.

Патриарсите Неофит и Кирил отслужват съборна Литургия

Патриарсите Неофит и Кирил отслужват съборна Литургия

В храм-паметника "Свети Александър Невски"

"Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност", подчерта Румен Радев.

Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за опазване на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г.

Хиляди изкачиха връх Шипка за 140-та годишнина от Освобождението на България
Обновена

Хиляди изкачиха връх Шипка за 140-та годишнина от Освобождението на България

Вие, драги сънародници, сте били тук, когато политиците ги нямаше, каза Румен Радев на Шипка

"Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура", заяви патриарх Кирил.