Българският патриарх Неофит и патриарха на Руската православна църква Кирил отслужват патриаршеска съборна литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски", съобщи БНР.

Съвместната литургия е израз за единството на Българската и Руската православни църкви. Това мнение изрази богословът доц. Костадин Нушев.

"Много често някои от възгласите се произнасят на различните езици, за да се подчертае това езиково, литургично от една страна, многообразие, но също и духовно, благодатно и канонично единство, в което се намират различните поместни православни църкви, но които са неразделен член на едната свята съборна вселенска и апостолска Църква", коментира Нушев.

Следобед двамата духовни лидери ще се срещнат с президента Румен Радев. След това руският патриарх Кирил ще посети и руския храм "Свети Николай" в София, след което главата на Руската православна църква ще отпътува към Русия.

Румен Радев: Поклон пред падналите за свободата на родината
Обновена

Румен Радев: Поклон пред падналите за свободата на родината

Да живее България!

Припомняме, патриарх Кирил е на 3-дневно посещение в България по случай 140-та годишнина от Освобождението на родината ни. Вчера руският патриарх присъстваше на тържествените чествания на Националния празник. Той проведе среща с патриарх Неофти и с премиера Бойко Борисов.

Действията на МВР за защита на руския патриарх били по сигнал

Действията на МВР за защита на руския патриарх били по сигнал

Съставените протоколи са съгласно компетенциите на органите