"Отново се радвам да стъпя на българска земя и да видя Вас Ваше Светейшество. Визитата ми е свързана с важна и паметна за Вас дата. Дата много важна и за нашите църкви и народи - 140 години от Освобождението на България от Османско иго." Това заяви руският патриарх Кирил към българския патриарх Неофит във връзка с Националния празник на България.

Хиляди изкачиха връх Шипка за 140-та годишнина от Освобождението на България
Обновена

Хиляди изкачиха връх Шипка за 140-та годишнина от Освобождението на България

Вие, драги сънародници, сте били тук, когато политиците ги нямаше, каза Румен Радев на Шипка

"Героичните събития в Руско-турската война 1877-78 г. с особено голяма сила са се проявили високите нравствени качества на православното войнство, което в продължение на векове е било възпитавано от Руската православна църква", посочи още главата на Руската православна църква.

Патриарх Кирил отново посочи, че Руската православна църква винаги е помнела и ще помни, че българските православни мисионери, учениците на светите братя Кирил и Методий, са просветили и приобщили руския народ към славянската писменост и християнската култура и светоотеческата мисия.

Патриарх Кирил: Чрез българското православие руският народ получи православието

Патриарх Кирил: Чрез българското православие руският народ получи православието

Двамата патриарси пристигнаха в Стара Загора

Патриарх Неофит също приветства руския патриарх, посочвайки, че присъствието му е висока чест за Българската православна църква.

"В навечерието на 3 март, православна България ви посреща с искрена любов и още веднъж ви засвидетелства онези чувства на братска обич и признателност, които винаги е хранила към православния руски народ и Руската православна църква... Присъствието ви сред нас е висока чест за Православната ни църква, истинско духовно тържество и още едно свидетелство за здравите връзки, които ни сплотяват и за които всички ние благодарим на нашия Господ Иисус Христос, както и на вас, Ваше Светейшество, като изразител на братската в Христа любов и подкрепата от страна на оглавяваната от Вас света Московска патриаршия и целия православен руски народ, когото ние искрено обичаме и който е винаги в нашите мисли и в нашите патриаршески молитви", каза Негово Светейшество в словото си към главата на Руската православна църква

Припомняме, патриарх Кирил пристигна вчера в България. Той е на 3-дневно посещение у нас по покана на патриарх Неофит по случай 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство. По-рано днес при посещението на патриарха беше отслужен молебен.

Руският патриарх Кирил пристигна в София

Руският патриарх Кирил пристигна в София

Той е в България за 140-та годишнина от Освобождението