В Русе започва обучителна програма за работа и оказване на помощ на пострадали при бедствия. Програмата е предназначена преди всичко за свещеници и служители на Църквата.

Програмата се състои от 4 модула - 2 работни срещи за обмяна на опит между представители на Църквата, на прицърковни и други организации в България с румънски партньори с дългогодишен опит в работата при бедствия. Ще има и два обучителни семинара за представители на прицърковни и други организации в България за работа при бедствия, съобщава Русеинфо.

Програмата се организира от фондация „Покров Богородичен". Тя има за цел да предостави знания и умения за организирането на дейности за оказване на спешна помощ при бедствия. Освен това се цели да се положат основите на партньорска мрежа сред енориите и прицърковните организации, които да реагират своевременно и съвместно при бедствие.

По време на обученията и разменните посещения ще бъдат посетени населени места в Румъния и България, пострадали от последните наводнения. Обучението ще се осъществява от специалисти в областта на управлението на кризисни ситуации.