Масово русенци не си регистрират домашните кучета. В списъка на Общината фигурират само седем, а на година събраният данък е между 2 и 3 хиляди лева, съобщи БНТ.

От местната администрация напомнят, че регистрацията е задължителна, глобата за отказ е от 50 до 150 лева. В момента се правят и проверки дали кучетата се разхождат на каишка.

От януари Община Русе вече е направила електронен регистър. Документите се подават в отдел Екология или в кметствата по населени места. Срокът за регистрация на кучетата е 31 март на текущата година.

Василена Николова - началник на отдел Екология в Община Русе обясни, че базата данни е направена, за да може като се плаща такса да се изпълнява програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета.

Регистрацията на кучетата се прави веднъж, но данъкът се плаща всяка година. Той е в размер на 25 лева. Макар и законът да е влязъл в сила, след прекъсване, отново миналата година, русенци все още не знаят, че трябва да регистрират домашните си любимци и да плащат данък за тях. 

Хората обаче трябва да знаят, че могат и да не плащат данък за кучето си, ако го кастрират, или влизат в някоя от другите освободени категории.

"Тези на лица с ТЕЛК по същия начин са освободени от такса, ловните кучета, тези, които са към Български червен кръст, тези, които са за служебни цели, селскостопански кучета", поясни Василена Николова.

В община Русе няма данни колко биха могли да са домашните кучета, тъй като ветеринарните лекари не са задължени да подават данни за четириногите, за които се грижат. Но се надяват на съдействие от стопаните им.