БЧК започва нов проект за адаптация на лица, законно пребиваващи в страната. Малко над 594 хил. лева е бюджетът на този проект, като 75% от финансирането е от ЕС по линия на Фонда за убежище, интеграция и миграция. Останалите средства са от бюджета на МВР. Проектът ще приключи на 9 октомври 2020 г., обяви на пресконференция в БТА неговият ръководител Николай Тодоров.

Проектът е насочен към лица, търсещи и получили закрила и граждани на трети страни. Има предвидени мерки за настойничеството и застъпничество на непридружени лица. Той ще се прилага в Хасково и София, като в столицата ще се обхванат лица както от центровете за бежанци, така и живущи на външен адрес.

Изпълнителите на проекта очакват, че той ще обхване минимум 1300 души. Те ще получат административни и правни консултации - езиков превод, медицинска, психологическа и социална помощ и мерки за целевата група.

Правни консултации на практика няма, всички консултации са по-скоро административни, обясни Тодоров. Той даде пример, че мигрантите имат нужда от помощ по-скоро при попълване на молба за събиране на семейството, както и консултации за данъчно и социално облагане.

Посредничество се осъществява и при издаване на лична карта, при нотариална заверка на адресна регистрация, при получаване на ЕГН.

Част от кандидатите за статут регистрират и фирми. Много от тях търсят консултации, свързани с техните права за ЕС, тъй като за голяма част от мигрантите България е транзитна държава.

С проекта кандидатите ще получават помощ и за включване в курса по български език. Посредници ще помагат и при включване на децата в образователната система. Все повече деца се записват в училище и не са най-лошите ученици, каза Николай Тодоров.

От БЧК съдействат и за удължаване на срока за български документи, за намиране на личен лекар.

БЧК ще закупува предписаните лекарства и адаптирани детски млека за мигрантите, които са много специфични и затова трябва да са с рецепта, защото иначе може да се получи алергична реакция.

В проекта се предвижда и оказване на психологическа помощ, тъй като мигрантите често страдат от посттравматичен стрес. От психологическа подкрепа се нуждаят и децата, които временно или постоянно са разделени от семействата си и изпитват многократно натрупал се стрес - бягат от война, минали са път, който дори не всеки възрастен може да измине. За целта ще бъдат включени дипломирани психолози.

От законно пребиваващите към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) от началото на годината до 24 октомври 3004 души са потърсили закрила. Около 20-21% е запълнен капацитета на приемателните центрове за мигранти. Голяма част от получилите бежански статут, напускат страната, информира Мариана Стоянова от БЧК.

В първите 9 месеца лицата, получили закрила, са не повече от 225 души. Над 4000 лица са на външни адреси.

Дори от МВР трудно могат да дадат точен брой на хората със статут, допълни тя.