В Кърджали и тази година хвърлянето на кръста е на две места, съобщи БНР. Навръх празника там имаше и обществен скандал между кмета Хасан Азис от ДПС и областния управител от ГЕРБ Никола Чанев.

Пловдивският митрополит Николай отслужи празнично богослужение в средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча" в съслужие с всички енорийски свещеници. Имаше водосвет на бойните знамена на 68-ма бригада "Специални сили".

Кръстът беше хвърлен във водите на река Арда. Там 16-годишният Станимир Димов хвана светинята и я вдигна високо над Водното огледало.

След това в специално затоплен басейн скочиха над 20 деца, за да извадят за първи път кръста. 

Снимка 332505

Източник: БГНЕС

Мнозина очакваха на брега на Водното огледало, отново на река Арда, да има втората церемония по хвърлянето на кръста - с въздушен балон. Това бе предвидено да направи енорийският свещеник - отец Петър Герена, който по традиция води тази церемония. Присъствието на пловдивския митрополит Николай възпрепятства енорийския свещеник да дойде на второто шествие в Кърджали. За пръв път на шествието нямаше свещеник.

Заради това, кметът Хасан Азис заяви, че това е политическо състезание и намеса в чисто религиозни ритуали.
Областния управител на Кърджали Никола Чанев му отговори, че не е редно един кмет да се меси в религиозните дела.

ЮНЕСКО наблюдава леденото хоро в Калофер

ЮНЕСКО наблюдава леденото хоро в Калофер

Най-младият участник в леденото хоро беше едва на няколко месеца

За пръв път комитет от ЮНЕСКО наблюдава традиционното мъжко хоро в Калофер. Ритуалът кандидатства за включване в списъка с нематериалните богатства на ЮНЕСКО. Над 6000 души участваха в празника.

Кръстът в Калофер извади 11-годишният Драгомир. Момчето влиза в ледените води на Тунджа за втори път. 

20-годишен извади кръста в София, дарява наградата за деца, болни от рак
Обновена

20-годишен извади кръста в София, дарява наградата за деца, болни от рак

Над 100 смелчаци във Варна търсиха кръста в Черно море

В Бургас четирима от 56-те смелчаци, скочили да хванат Богоявлениския кръст, са американски военнослужещи. В морския град 20-годишният Радул Димитров извади кръста от водите на Черно море.

Нов Богоявленски кръст дариха на кюстендилското село Соволяно за днешния Йордановден, съобщи кметът Пламен Илиеви, цитиран от БНР. След като мине ритуалът с хвърлянето на кръста във водите на река Бистрица, християнският символ ще бъде донесен до всяка къща в селото за поръсване за здраве от отец Васил.

Преди години на Йордановден се загубил кръстът от местния храм "Свети Теодор Тирон", строен през 1834 година. За това дни преди Йордановден от са изпратили за Соволяно нов Богоявленски кръст от облагороден метал. Оказва се, че бащата на собственика на леярната е от Соволяно, поясни кметът Пламен Илиев.

Снимка 332513

Източник: БГНЕС

В Ямбол на Богоявленския водосвет в Ямбол показаха и представителни части от 42-ри механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на Втора механизирана бригада.

На площада бяха и военнослужещи от авиобаза "Безмер". След водосвета на знамената, пред храм "Свети Николай Чудотворец" ритуалът продължи с Литийно шествие до моста на река Тунджа до градския парк в Ямбол, където традиционно се извършва ритуала по изваждането на кръста.