Гражданите трябва да търсят обществения контрол, да изискват от институциите отчетност и празрачност затова какво се случва с техните пари.

Това обяви проектният координатор за България и Македония Петя Дюлгерова от Фондация "Фридрих Науман" при представянето на "Черната книга на правителственото разхищение в България" 2018 г.

Тя припомни, че идеята на книгата била на директора на Фондацията, който, като дошъл в България през 2013 г. по време на протестите и размириците в страната, достигнал до идеята, че една такава книга може да подтикне гражданите да бъдат активни, да търсят отговори и да бъдат гладни затова какво се случва с техните пари.

Книгата се издава за четвърна поредна година и съдържа между 10-15 случая на правителствено разхищение.

"Черната книга" следва модела на немската "Черна книга" с разликата, че в Германия се издава от Асоциацията на германските данъкоплатци, които имат представителство в повечето големи градове в немската страната.

Сред авторите в книгата са Весела Николова, Георги Ангелов, Георги Райчев, Спас Спасов, Георги Ганев, Доротея Дачкова, Емилия Димитрова-Данкова, Зарко Маринов, Емилия Милчева, Лилия Цачева, Мариета Димитрова, Светослав Метанов и други. Някои от тях не са с истинските имена, за да не загубят работата си.

Това е един проект на Фондация "Фредрих Науман", която в сътрудничество с разследващи журналисти публикува случаи или разказва истории от живия живот затова как парите на данъкоплатците не биват използвани по най-добрия и ефективен начин, уточни Дюлгерова. По думите й в тазгодишното издание случаите са 15 и те отразяват една моментна снимка какво се е случило в обществото през 2018 г.

Всеки един случай съдържа предистория и книгата няма претенциите да бъде изчерпателна, подробна и да обхване всичко. Целта на "Черната книга" е да накара гражданите да търсят обществения контрол, да изискват от институциите отчетност и празрачност затова какво се случва с техните пари, пояни координаторът.

"В крайна сметка всички ние сме данъкоплатци и за да живеем по-добре трябва да имаме добри пътища, добра инфраструктура и повече възможности за бизнес и конкуренция", отбеляза Дюлгерова.

На въпрос на news.bg може ли да стигне "Черната книга" до правителството, за да си вземе поуки от допуснатите грешки, Дюлгерова изтъкна, че всяка година книгата се изпраща до институциите, които са били засегнати. Тя даде да се разбере, че имало промяна в обществото, но те не са били резултат от книгата. По думите й частният сектор намирал решение на проблемите на хората, отколкото държавата да си вземе поука.

Дюлгерова изрази съжаление, че имало случаи, в които книгата била връщана и институциите не искали да я приемат. От Фондацията досега не са имали никаква реакция, но това, което зависело от тях, вече било направено.