С чествания в цялата страна днес отбелязваме 146-та годишнина от Освобождението на България.

На 3 март 1878г. е подписан Санстефанският прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

С него окончателно се слага край на османското робство. Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една огромна държава, която в бъдеще ще се превърне в основна цел и мечта на много български държавници, монарси и военни. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх.

Санстефанска България е еманация на българския дух и на българския идеал.

Трети март - денят, в който България получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа

Трети март - денят, в който България получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа

Това заяви в събота в Казанлък председателят на Народното събрание Росен Желязков

Министър-председателят Николай Денков ще участва в церемонията по издигане на Националното знаме на България по случай Националния празник 3 март. Церемонията ще се състои от 11 часа пред храм-паметника "Александър Невски".

По-късно същия ден, на площад "Народно събрание", премиерът ще присъства на тържествената заря-проверка по случай Националния празник.

Oт 11.30 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България на връх Шипка. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 11.50 часа президентът ще произнесе слово.

От 18.30 часа на площад "Народно събрание" ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай Националния празник 3 март в Централния военен клуб в София.