Възпоменателната церемония по случай 148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски премина с почетен шпалир от гвардейци и поднасяне на цветя и венци, предаде БНР.

Шпалирът, венценосците, факлоносците, военнослужещият, определен да запали жертвеника, тръбачът и барабанчикът заеха местата си пред паметника на Апостола 15 минути преди 18:00 ч., когато започна гвардейската церемония. Карабините на гвардейците бяха с поставени знаменца.

След подаден сигнал "внимание", военнослужещият запали жертвеника, а факлоносците - факлите.

След запалването на жертвения огън, гвардейците поднесоха цветя пред паметника от името на институциите, без присъствието на техни представители.

148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар

Заради пандемията и противоепидемичните мерки, тази година в церемонията участват само гвардейци и се изпълнява само част от възпоменателния ритуал, който се провежда ежегодно на 19 февруари.

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата на пост стоеше почетен караул на Националната гвардейска част.

Стотици хора дойдоха да поставят цветя пред паметника на Апостола. Много учители бяха довели своите ученици.

В 17:00 ч. в храма "Света София" беше отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий-Васил Левски, а половин час по-късно със звън от камбаните на църквата и на катедралата "Свети Александър Невски" беше почетено неговото безсмъртие. Присъстващите на площада също отдадоха почит с минута мълчание.

Радев, Борисов и Караянчева почетоха паметта на Апостола на свободата

Радев, Борисов и Караянчева почетоха паметта на Апостола на свободата

И тримата се обединиха около думите на Левски: "Дела трябват, а не думи"