148 години ни делят от скръбния ден, когато Васил Левски среща мъченическата си смърт в София. След живот, отдаден на апостолско служение в името на българската свобода и независимост, той е предаден и осъден на смърт от османските власти.

В предсмъртната си изповед Дяконът доверява, че някога е напуснал манастира с призванието да изпълнява друга, по-належаща, по-висока и по-свещена служба към поробеното Отечество.

Това написа във "фейсбук" президентът Румен Радев по повод 148 години от обесването на Васил Левски.

Вече век и половина тази вреченост на народа превръща Левски в символ на възрожденската ни мечта за свободна и независима България. Онази просветлена, саможертвена, братска, благородна България, която Дяконът въплъщава, пише още Радев.

По думите му блянът на чистата и свята република никога не умира.

Това е идеал, може би непостижим, но вдъхновяващ и пътеводен. Той е спасителната нишка към изхода от всяка безизходица. Той е вдъхновението за надмогване на всяко историческо безвремие, за надвиването на нашите страхове и пороци, за победата над унинието и примирението, подчертава още Радев. 

Държавният глава изтъкна още, че успехът зависи, както казва Апостолът, "от дружните наши усилия".

Той отбеляза, че българите вече са осъзнали, че дела трябват, а не думи.

Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че "интригата спира хода на народната работа", призова Радев.

Времето е в нас и ние сме във времето - е рекъл Апостолът. То нас обръща и ние него обръщаме. Твърде дълго то нас обръщаше. Сега е моментът всички ние, с дружните наши усилия, да обърнем времето, допълни още президентът.

Премиерът Бойко Борисов бе лаконичен в изказването си за Левски, като написа във "фейсбук" само: "Дела трябват, а не думи. Поклон!".

Председателят на парламента Цвета Караянчева също почете паметта на Апостола с думите : "Васил Левски е първият обединител на нацията, в името му търсим и ще търсим утеха и надежда, дори в миговете на най-голямо разединение".

Това каза Караянчева на възпоменателната церемония в Карлово по повод 148-ата годишнина от гибелта на Апостола.

На днешния ден имаме нуждата да се събираме, да сме заедно с други българи, да говорим за Васил Левски и за това, което означава той за нас, отбеляза Караянчева.

По думите ѝ Васил Левски ще остане в съзнанието на всички българи със своята морална чистота, със светостта на неговата саможертва, с идеологията му и искрената човечност, която днес наричаме толерантност.