Градските активисти от "Спаси София" настояват за удължаване на трамвая в кв. Орландовци, който по думите им е един от най-лошо обслужваните квартали на София, въпреки близостта до центъра, съобщават от "Спаси София".

"В момента хората са принудени да използват крайградски автобуси с огромни интервали на движение и да се прекачват, за да стигнат до центъра и съседни квартали. Това е неудобство, което принуждава хората да избират колите и с това да допринасят за задръстванията и замърсяването на въздуха, каза Андрей Зографски от транспортния екип на "Спаси София". Удължаването на трамвайното трасе е планирано още преди 90 години, но за изграждането му не е предприето абсолютно нищо, коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

По думите му северните квартали имат огромен потенциал, но Общината не прави почти нищо, за да го развие, а като резултат всички инвестиции се пренасочват в южните райони, които се презастрояват.

 Според активистите от "Спаси София", с удължаването на трамвайното трасе ще се осигури директна връзка до центъра и метрото, без прекачване на друг вид транспорт. Предлагаме заедно с трамвая да бъдат изцяло ремонтирани и основните улици в Орландовци - Мара Бунева и Железопътна, които са в лошо състояние. Заедно с това трябва да се изгради интермодален терминал с буферен паркинг при жп гара Биримирци, където в бъдеще трябва да има спирка на градската железница, с което ще се получи отлична връзка и за редица северни квартали като Бенковски, Кубратово, Световрачене, Негован, предлага независимият общински съветник.

От "Спаси София" казват, че възложеното проучване трябва да покаже оптималното трасе, броя пътници, достъпа на живущите, профилите на улиците и разходите за инвестицията. Проучването обхваща два варианта за трасе - с две еднопосочни трасета по улиците Железопътна и Мара Бунева или двупосочно трасе само по ул. Железопътна. "Това е необходимата първа стъпка, след която ще се застъпя за изработването на проект. Моята цел е през следващите две години да бъде готов и технически проект, а до 2025 г. трамвайното трасе в Орландовци да бъде изградено, а основните улици - изцяло ремонтирани. Никой не може да ме убеди, че в бюджет от 2 млрд. лв. на година все не може да бъдат намерени пари за инвестиция в Орландовци, която категорично да подобри живота там. В средносрочен план трябва да започнем същата процедура и за удължаването на трамвая до кв. Бенковски, тъй като съм убеден че живущите в северните квартали имат право на модерна, екологична и красива градска среда, категоричен е общинският съветник Борис Бонев.