Събориха почти до основи емблематичната "Къща с папагалите" във Варна, съобщи bTV.

По уверенията на реставраторите паметникът на културата ще бъде напълно възстановен. Жителите на морската ни столица се опасяват, че дори да бъде възстановено по всички стандарти, зданието пак трудно ще се впише сред новите кооперации и бизнес сгради, изникнали около него. 

Съдът не призна тютюневия склад на "Одрин" 8 за паметник на културата

Съдът не призна тютюневия склад на "Одрин" 8 за паметник на културата

Бизнесмените, които го разрушиха, бяха оправдани

"Къщата с папагалите" е построена през 1922 година от известния архитект Стефан Венедикт Попов в стил сецесион. Името на сградата идва от барелефа на двете редки птици на фасадата.

"Това е единственото място, където архитектът добавя екзотични птици", обясни Християн Облаков, изследовател на стара Варна. Фигурите на емблематичните папагали се намирали на върха на фасадата. Тях вече ги няма, но е взета точна отливка и ще ги възстановят в автентичен вид.

Къщата е строена с вар и пясък, които не удържат дълго на времето.

"Там, където бяха папагалите, каквато и реставрация да бяхме направили на тези релефи, нямаше да издържи и след 2 години щеше да се напука и падне", обясни Константин Угринов, реставратор в Исторически музей - Варна. 

Къщата на Рачо Петров не била единичен паметник на културата

Къщата на Рачо Петров не била единичен паметник на културата

Тя е част от групов ансамбъл

Сградата ще бъде възстановена със съвременни материали, а автентичната фасада - на 2 метра пред новата част.

Според главния архитект на Варна Виктор Бузев, ако има място за шега - зимата екзотичните птици отлитат на юг. Той се надява на пролет птиците да се върнат и да си кацнат по местата.