През последните четири месеца Народният театър "Иван Вазов" бе подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти. Това се посочва в позицията на театъра относно скандала между дисциплинарно уволнения негов главен режисьор Александър Морфов и напусналата пиар специалистка Велислава Кръстева.

Отбелязва се, че въвличането на най-престижната национална театрална институция в скандали, без връзка с естеството на творческия процес, е изместило фокуса на публичното внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката.

В становището се допълва, че саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев са имали за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение самият Минеков декларирал нееднократно в свои медийни участия.

Велислава Кръстева напусна Народния театър с цитат от Еклесиаст

Велислава Кръстева напусна Народния театър с цитат от Еклесиаст

От 1 март тя вече няма да е част от екипа на театъра

Посочва се, че след дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не е дало резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра е наложило намирането на решения по административен ред, а именно Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел "Връзки с обществеността", а Александър Морфов е освободен дисциплинарно като главен режисьор на Народния театър.

"Позицията "Главен режисьор" беше създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи", изтъкват от институцията.

Уточнява се, че "Главен режисьор" е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра.

Минеков наблюдава и други съмнителни назначения в Народния театър

Минеков наблюдава и други съмнителни назначения в Народния театър

Директорът не може да освободи двете госпожи - крайна зависим е

Александър Морфов обаче не съумял да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията. Вместо това непрекъснато провокирал конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство.

Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост Александър Морфов подписа договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър "Иван Вазов", свързани с възстановените негови постановки на спектаклите "Хъшове" и "Животът е прекрасен", които остават част от репертоара на театъра, посочва се в позицията.

Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър "Иван Вазов".

Директорът на Народния театър отказва да е маша за лустрация на един човек

Директорът на Народния театър отказва да е маша за лустрация на един човек

Александър Морфов да си направи собствен театър

Припомняме, Александър Морфов бе в основата на един от скандалите, които разтърсиха Народния театър през последните месеци, след като надраска вратата на кабинета на Велислава Кръстева, бивш пиар и депутат от ДПС. Гневната реакция на режисьорът бе провокирана от видео, в което Кръстева придружава Ахмед Доган по време на предходните избори.

Част е трупата на Народния театър се застъпи за Морфов, докато други настояваха за оставката му.

Тогавашният министър на културата Велислав Минеков разпореди проверка по случая. Той посочи и че в екипа на народния театър има доста съмнителни назначения. В последствие Минеков се оказа единственият сменен министър в състава на новото служебно правителство.