Първият „Летен Веган фестивал” под надслов: „За хората. За животните. За природата” ще се състои от 23-ти до 26-ти юни във Варна. Това обявиха на нарочна пресконференция организаторките от Българско вегетарианско общество – Яна Данаилова и Александра Вали.

Програмата на фестивала започва на 23-ти юни с велопоход „Приятели на четири крака”. Официалното откриване ще се състои в 18.30 часа в хотел „Черно море”.

Яна Данаилова, която освен PR на Българско вегетарианско общество е и треньор по йога, каза, че около веганите се е събрал много негативизъм напоследък. „Ние искаме с протегната ръка да споделим начина си на живот и начина си на хранене”, изтъкна йога тренерът, която на втория ден от фестивала ще представи йога практика на плажа.

Сред атракциите, които фестивалът предлага, са здравословни вкусотии, които са алтернатива на така наречената „junk food” - като чипс от цвекло, морковена торта и салам от грах, луканка от сушено цвекло. Здравословните вкусотии са тествани в едно от столичните училища с разрешение на директора.

„Веган кухнята е изключително питателна – кълнове, семена, варива”, коментира Данаилова.

Освен това от Българско вегетарианско общество са поканили редица лектори, които да представят здравословното хранене пред повече хора. Сред гостите на фестивала са д-р Петър Найденов – холистичен лекар, занимаващ се с хомеопатия и астрология, с основна специалност педиатрия.

Д-р Людмила Емилова ще разкаже за млякото и как то можело да се окаже по-опасно и от месото, а хранителният експерт д-р Таня Грандева ще представи здравословното хранене.

Д-р Ася Илиева ще засегне темата как природата лекува нашите зъби. Ще бъде представена и темата възможно ли е децата на веганите и вегетарианците да бъдат отглеждани като вегани, както и темата за ваксините.

Данаилова изтъкна, че има становище на Американската здравна асоциация, в което се твърдяло, че вегетарианството е хранителен режим, подходящ за всяка възраст, както и за времето на бременност и кърмене при жената.

От Българско вегетарианско общество ще настояват в нормативните уредби да бъде разписано правото във всички учреждения да се предлага алтернативно вегетарианско меню, така че веганите да не се чувстват ощетени, когато посетят столова.

Оказа се, че в България здравословното хранене не се преподава на медиците ни и хората, мотивирани по една или друга причина завършват подобно обучение в чужди университети.

Яна Данаилова ще представи още темата за суровоядство, истините и предразсъдъците за него, както и как да се предпазим от различни липси при този хранителен режим. Членовете на вегетарианско общество се надяват с фестивала да помогнат на обществото да получи разнообразна информация и всеки гост да подобри хранителните си навици.

Да бъдеш веган е социална отговорност”, заяви Данаилова и изтъкна, че напоследък често й се налага да дава интервюта по въпроса дали веганството е психично заболяване. „Ние поискахме от Световната здравна организация становище”, заяви Данаилова и уточни, че в него е посочва, че това е хранителен режим.

По време на феста ще бъдат представени различни екологични продукти – козметика, играчки, храни.