Чрез Оперативна програма „Околна среда” Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигури 115 млн. лв., които общините могат да ползват за реализирането на проекти, свързани с намаляването на замърсяването от фини прахови частици. Това каза пред журналисти екоминистърът Ивелина Василева, която участва в откриването на празника по повод 5-ти юни Световен ден на околната среда, който тази година е с фокус върху дивите животни.

Василева коментира данните на Евростат, според които 28% от софиянци са недоволни от чистотата на въздуха.

Едва 30% от софиянците дишат леко в града

Едва 30% от софиянците дишат леко в града

Недоволни са и жителите на Букурещ, Париж, Мадрид

„Всички сме чувствителни към този въпрос, който е пряко свързан с човешкото здраве. Затова усилията на всички трябва да бъдат насочени към намаляване на замърсяването на въздуха”, посочи тя.

В България няма проблем с други замърсители на въздуха освен с фините прахови частици в големите населени места, включително и в София, отчитат от МОСВ. Именно в големите градове се отчита превишение на допустимите норми фини прахови частици. Ивелина Василева увери, че трендът е положителен и дните, в които се отчита превишение на нормите, са по-малко.

„В България в 29 населени места се отчитат превишения”, каза още тя. По думите й именно затова усилията на общините, в чиято отговорност е прилагането на мерки, които да ограничават замърсяването, е да работят активно. Посредством средствата, предоставени по ОП „Околна среда”, те трябва да реализират проекти, с които да ограничат замърсяването с фини прахови частици.

 „Знаете, че това запрашаване и замърсяване се получава основно през зимните месеци, когато има интензивно отопление в основно еднофамилни жилища с твърдо гориво. Могат да бъдат реализирани проекти, които целят смяна на горивото. Другият основен замърсител е транспортът. Затова стимулираме и насърчаваме всички проекти, които са свързани с интегрирани системи на управление на градския транспорт, модернизиране на обществените средства на транспорт, използването на велосипеди”, коментира Василева.

По думите й проектите, свързан с енергийната ефективност, също имат отношение към ограничаване на замърсяването.

Екоминистърката отправи призив към общините да се мият по-често улиците, защото в противен случай се получава вторично запрашаване. Трябва да се следят и строителните обекти, за да не се получава замърсяване около тях, коментира още Ивелина Василева.