Близо 3/4 от българите споделят популярната иронична фраза от социалните мрежи "Съсипаха я тази държава". Това показва изследване на "Галъп интернешънъл", насочено към разпространените у нас крилати фрази и клишета в десетилетията след 1989 г.

Оказва се, че голяма част от сънародниците ни ги споделят, без значение дали става дума за щампа по инерция или пък за истина.

Почти всички са убедени, че в България има мафия. Единственото по-сигурно от това е само, че преди за разлика от сега доматите са били истински. С носталгия за това си спомнят 84% от анкетираните.

Повече от 70% от българите пък са на мнение, че преходът у нас всъщност не е свършил, а 42% са убедени, че "никога няма да се оправим". Дяловете на хората, които са наясно, че България вече не живее в преход, са най-осезаеми сред респондентите с най-високи доходи. Дори и там обаче онези, които може би още чакат по-щастлив край на прехода, са мнозинство.

Снимка 452749

Източник: Галъп интернешънъл

¾ от сънародниците ни пък споделят често чуваното самообвинение "манталитетът у нас е лош", а 54% смятат, че "всички са маскари" или че демокрацията ни е отнела много.

45% от българите са убедени, че при Живков е било по-добре, но пък цели 33% нямат мнение по този въпрос. Темата за ролята на Държавна сигурност също показва липса на ясно мнение. Неяснотата важи и за ключовата фраза "Костов е виновен" - неразбралите са 37%, а 49% са съгласните.

Несъгласни с въпроси от типа "Съсипаха я тази държава", "Всички са маскари", "При Живков беше по-добре" са най-вече привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на противоположното мнение и показват видима носталгия към времето на Живков.

Българинът не се отказва от домашната ракия, туршиите и прането на балкона

Българинът не се отказва от домашната ракия, туршиите и прането на балкона

Над 70% от сънародниците ни карат гостите си да се събуват

Хората от БСП са по-убедени в популярната от социалните мрежи фраза "Костов е виновен", докато при ГЕРБ има доста сериозно колебание.

По някои въпроси обаче всички реагират единно. Такова е убеждението, че преди храната е била по-добра.

По отношение на разликата в поколенията се отчита, че младите са и най-оптимистично настроените - те отчетливо не се съгласяват, че "никога няма да се оправим".