Сдружение на хора с увреждания Център за независим живот (ЦНЖ), се обръща към всички политически партии и кандидати за народни представители с въпрос: "Фалшиви инвалиди или сбъркана система?"

Кампанията за 44-то Народно събрание минава под знака на "по-високи пенсии и заплати", макар всички да знаят, че доходите в България са ниски заради ширещата се и безнаказана корупция. По-лесно е да се говори за "фалшиви инвалиди", които източват НОИ, бюджета и всички системи в държавата, отколкото за пресичане на мащабните злоупотреби (в това число и в сферата на уврежданията), за нуждата от работеща прокуратура и въздаване на справедливост, съобщават от сдружението.

Тяхното емоционално обръщение е: "Уважаеми политици, фалшиви инвалиди НЯМА!"

ЦНЖ продължават с определението че инвалидността, като формално състояние, се придобива чрез решение на териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК). ТЕЛК е резултат от медицински диагнози, всяка от които намалява работоспособността на всички еднакво с определен процент, пренебрегвайки факта, че дори грипът протича по различен начин при различните хора.

Решението на ТЕЛК е най-универсалният документ в държавата. Той осигурява достъп от пенсия до синьо картонче за безплатно паркиране и безплатна винетка, от статут за преференциално третиране в НАП до възможност за създаване на специализирано предприятие и ползване на еврофондове.

Това, което ТЕЛК не дава, са точно нещата, от които се нуждаят хората с увреждания - достъпна среда, включително и жилищна, достъпен транспорт, съвременни (а не морално остарели) технически помощни средства, лична помощ и достъп до образование, казват още от сдружението.

Сферата на уврежданията е една от най-нереформираните системи от 27 години насам и погрешната реформа е много по-лоша от липсата на такава. Промените трябва да започнат с категорично премахване на ТЕЛК.

Да бъде заменено от оценка на потребностите, която да включва необходимостта от месечна издръжка поради увреждане. Подкрепа за компенсиране на дефицита (адаптиране на жилище или предоставяне на общинско адаптирано жилище, технически помощни средства и лична помощ) и осигуряване на участие във всички публични системи, искат от организацията Център за независим живот.