Сдружение "Достойнство, отговорност, морал" изразява възмущение от предложението на Експертния съвет към министъра на културата монументът "Дом-паметник на БКП" на връх Бузлуджа да получи статут на паметник на културата.

В позиция на организацията се посочва, че въпросната инициатива е част от опитите на неокомунистическите кръгове у нас и в чужбина да дадат нова легитимация на идеологическия монумент, като го превърнат в международен център за поклоннически туризъм и реклама на комунистическия режим.

Минеков още мисли дали паметникът на Бузлуджа е от национално значение

Минеков още мисли дали паметникът на Бузлуджа е от национално значение

Има процедура за това

Припомня се, че през 2000 г. е бил приет закон, по силата на който комунистическият режим от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен, а на 18 септември 2008 г. Народното събрание е подкрепило "Пражката декларация" от 3 юни 2008 г., с която се осъждат комунистическите жестокости и в която се настоява националните парламенти на страните от Европа да признаят комунистическите престъпления срещу човечеството, както тези на нацизма.

От сдружението изтъкват и разпоредбите от Наказателния кодекс, според които пропагандирането на фашистки и други антидемократични идеологии се смята за престъпление.

Предоставянето на статут на паметник на културата на монумента "Дом-паметник на БКП" ще бъде гавра с паметта на стотиците хиляди избити и репресирани от комунистическия режим и за техните близки, категорични са от ДОМ. Те определят като "позор" превръщането на страната ни в "комунистическия резерват" на евроатлантическия свят.

Бузлуджа като комунистически резерват би било гавра

Бузлуджа като комунистически резерват би било гавра

От сдружение ДОМ с отворено писмо до Борисов