Сензацията доминира в новинарския поток в България, сочи изследване на Асоциацията на европейските журналисти-България. Проучването "Новини...отблизо" обхваща 3556 журналистически публикации от периода февруари-април 2017г. и е изготвено от изследователите от СУ "Св. Климент Охридски" - проф. Мария Нейкова, д-р Жана Попова и доц.д-р Вяра Ангелова.

Пред news.bg Жана Попова обясни, че са изследвали как се отразяват "горещите теми" в новините на 3 национални телевизии и няколко информационни сайта. По думите й, не са открили фрапиращи случаи на нарушение на етичните стандарти, но един от проблемите, които са открили е, че журналистите са много зависими от източниците, които използват. "Това от една страна поставя въпроса как говорят лицата -политически лица, обществени фигури", каза Попова.

Друг извод, който са направили е свързан с няколко определени казуса - този с Елена Поптодорова, фрапиращи убийства на деца и случаи, при които деца са пострадали. "Все пак журналистите успяха да запазят етичните норми при отразяването. За сайтовете е малко по-различно, тъй като основният проблем е неяснотата кой е собственик".

Като пример за преминаване на етични граници, Попова посочи случая с Елена Поптодорова и Нова телевизия. "Получи се така, че Нова телевизия, в ексклузивното си интервю премина в думите на сайтовете, които ние познаваме. Елена Поптодорова беше наказана с една морална присъда. Например да разказва за съдбата на детето си -тежка тема за всеки родител. Така че смятам, че там журналистите не успяха да удържат до край, да защитят една публична личност", допълни Попова.

През този период са изследвали и случаите, при които се е произнесла думата "цензура" - случилото се с Васил Иванов по Нова и "Шоуто на Слави" по БТВ и срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. "Журналистите имат голяма чувствителност към цензурата от страна на държавата. Все още цензурата от страна на собствениците, предприемачите и тн. не е толкова силна, колкото от страна на държавата", каза Попова.

На въпрос дали медиите правилно са отразили срещата Цацаров-Дончев-Гергов, станала по-известна като "ЦУМ гейт", Попова посочи, че няма правилно. "Всеки избра своя стратегия и когато Сотир Цацаров избере да не дава интервюта, тогава журналистите трябва да търсят други алтернативни начини. Най-правилното беше, че не премълчаха този случай", коментира Жана Попова. Според нея проблемът е бил, че журналистите не са присъствали на тази среща и всичко е минавало през разказите на тези лица, които са били част от събитието.

Попова сподели, че в сайтовете често се цитира "по сигнал на наши читатели" и това става източник на информация. Основният извод, който са направили за сайтовете е, че много често съдържанието в тях повтаря съдържанието на телевизиите и вестниците и се сменя само заглавието. За проблем намират, че някои телевизии не са публикували своите правилници и отношенията между журналисти и обществени фигури.