Шест деца за последните две години са станали жертва на волтова дъга, докато са играли върху вагони и локомотиви в опит да си направя селфи. Това се казва в позиция на БДЖ по отношение на поредния случай на 14-годишно дете, ударено от волтова дъга в локомотивното депо във Варна.

14-годишен има нужда от кръв, обгорял при селфи върху влак

14-годишен има нужда от кръв, обгорял при селфи върху влак

Момчето е с 65% изгаряния

При последния случай във Варна от събота, 22 април, група деца на около 14 години издебват кога охраната на депото тръгва на обход из депото и едно от тях започва да се катери върху локомотив, който му е харесал за снимка. Цялото депо е маркирано със знаци за опасност и предупреждения за риска от волтова дъга, пишат от БДЖ.

По норматив контактната мрежа се намира на височина между 5,8 и 6 метра. Момчето се качва върху локомотива и е протегнало ръка с телефона си, за да си направи снимка. Удрят го 25 хиляди волта напрежение и се чува силен гръм.

Преподавател по техника на високите напрежения от Техническия университет в София коментира, че в момента на токовия удар се развива температура от над 6 хиляди градуса, а въздухът става на плазма.

Удареното от волтова дъга момиче в Димитровград се нуждае от кръв

Удареното от волтова дъга момиче в Димитровград се нуждае от кръв

Има опасност за живота ѝ

Разстояние от 2 м и по-късо до контактната мрежа е директен риск за живота, като кой е моментът в който ще се появи волтовата дъга, зависи от влажността на въздуха и от жеста на посягане към мрежата.

Експертът пояснява, че детето е извадило огромен късмет, тъй като се е получила ударна вълна, която го е изхвърлила от локомотива.

Почина 14-годишно момиче, обгорено от волтова дъга

Почина 14-годишно момиче, обгорено от волтова дъга

Пострада по време на снимки

Съществуват още две възможности: дъгата да го "прикове" върху металната повърхност на локомотива и момчето да стане на въглен на мига или да се скъса контактната мрежа и проводникът с протичащия по него ток да падне върху детето и отново да го изпепели.

При така възникналия инцидент момчето е останало живо. Другият късмет на детето е, че е възникнал само един заряд и веднага след това автоматичната защита на електропровода се е включила и това е предотвратило още един унищожителен удар.

По време на инцидента младежът е с трима или четирима приятели - по свидетелство на постовия стрелочник. В мига, когато момчето пада, неговите "приятели" се разбягват и дори не проверяват какво е станало с техния другар.

18-годишен обгоря от волтова дъга на надлез Подуене

18-годишен обгоря от волтова дъга на надлез Подуене

Приет е в Пирогов с опасност за живота

По данни на работещите в депото, няколко пъти месечно деца се промъкват и опитват да се катерят по машините, за да си правят селфи.

За тях следят както работещите в депото, така и служителите на съседния автосервиз, които започват да крещят, ако видят деца да навлизат в депото, за да ги чуят и охранителите.

Обучителен филм за гигантския риск от модата да се снима под жиците с 25 хиляди волта напрежение е заснет от ученици за ученици по програмата "Опасни игри" - национална кампания, подкрепена от БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), МВР, Столична община и Държавна агенция за закрила на детето, като ръководител на проекта.

Изработени са информационни брошури, съвместно с БДЖ и НКЖИ. От БДЖ е изготвен информационен електронен продукт за Правилата за безопасно поведение в районите на железопътния транспорт. Националната кампания е създадена с идеята, че деца ще обучават други деца.

От БДЖ са категорични, че за пълната липса на приятелско отношение говори фактът, че момчетата, придружавали пострадалия от волтовата дъга, дори не са опитали да разберат дали той е жив, а са хукнали накъдето им видят очите.

Ако медиите успеят да открият кои са другите деца, поощрили смъртоносната игра, БДЖ ще приобщи и тези млади хора към своята кампания и ще даде на тях и семействата им изчерпателна информация за гигантския риск, който крият забавите на ръба на живота, се казва в позицията на БДЖ.