Школите по изкуства настояват за незабавно преразглеждане на заповедта на здравния министър Костадин Ангелов и отваряне на залите за танцовото, творческото и музикалното изкуство.

По думите им така обновената заповед противопоставя служители, създава неясноти и противоречия, причина е за конфликт между организации, както и дискриминира децата в България, занимаващи се с изкуство.

По този повод върви и Петиция в подкрепа на искането на танцовите и музикални школи.

Те са изпратили и писмо до министър Ангелов за разтълкуване на противоречиви за работата им точки в последно обновената заповед.

Като стриктно изпълняващи противоепидемичните мерки, очакваме незабавно разрешение за работа, така както бе позволено да се възстановят дейностите и тренировките в спорта. Няма как да бъдем убедени, че дейностите в залите за спортни танци, художествена гимнастика или акробатика са по-безопасни от класическия балет, който е основата на първоначално изброените, например, подчертават в писмото си школите по изкуство.

Те питат защо спортните танци са разрешени, като спорт, а класическият балет, модерният балет и фолклорните танци са забранени. По думите им това е дискриминация.

От школите поясняват, че няколко пъти са се опитвали да се свързат със зам.-министър Жени Начева и с министър Костадин Ангелов, но не са успели да осъществят контакт. Затова настояват и за среща със здравния министър.