От КАТ призовават да се шофира концентрирано и без опасни маневри, застрашаващи безопасността на всички участници в движението.

Към момента движението по магистралите "Тракия", "Хемус" и главните пътища се осъщестява нормално, но към 14.00 часа вече се очаква по-засилен трафик.

Участъците от магистралите и първокласните пътища, които са в ремонт, като при Владая, са осигурени две ленти за напускащите София. Това поясни инспектор Мария Ботева на брифинг пред медиите.

По думите ѝ утре също се очаква голям поток от автомобили.

"Препоръката ни е всички водачи да планират навреме тръгването си и да използват светлата част на денонощието. Ако има колони от чакащи на магистралите, препоръчваме да не се използват аварийните ленти", допълни още Ботева.

Инспектор Ботева призова гражданите да сигнализират първо на контролните органи, ако възникнат инциденти.

По трасетата са разположени допълнителни полицейски екипи, които следят за безопасността на движението и недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението поради ремонтни дейности, като имат готовност за регулирането му при необходимост.

Без камиони по магистралите днес

Без камиони по магистралите днес

Ограничението е от 16.00 до 20.00 часа

От пътна полиция напомнят, че от 16 до 20 часа се забранява движението на камиони над 12 тона по автомагистралите и следните участъци от републиканската пътна мрежа:

∙ път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;

∙ път I-1 - от Благоевград до ГКПП "Кулата";

∙ път I-4 п. в. "Коритна" - Велико Търново - Шумен;

∙ път I-5 Русе - Велико Търново;

∙ път I-8 ГКПП "Калотина" - София;

∙ път I-9 Варна - Бургас;

∙ път II-18 Околовръстен път на град София;

∙ път II-99 Бургас - Царево.

Същата забрана ще важи и в последния почивен ден 29 април (понеделник) за времето от 14 до 20 часа.

Във връзка с извършването на ремонтни дейности водачите могат да използват и алтернативни маршрути на АМ "Тракия" в посока Бургас Подбалканския път I-6, а на АМ "Хемус" в посока Монтана и Видин - прохода "Петрохан" и Искърското дефиле.

Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростта, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.

От полицията съобщиха, че са извършени проверки на църкви, манастири и места, където ще се проведат служби с цел предотвратяване на инциденти по време на празниците.