И на този предсрочен парламентарен вот преброяването на гласовете се излъчва пряко след края на изборния ден.

Това се случва на специално изработения за целта сайт evideo.bg.

Дали поради честото провеждане на избори през последните години, което дава повече възможности на членовете на СИК да практикуват видеоизлъчването, поради късмет или някаква друга причина, но при проверка News.bg не попадна на фрапантни ситуации, каквито имаше при някои от предишните случаи на броене на гласовете.

Трябва да се отбележи, че камерите в много от секциите в страната изобщо не бяха активни, което правеше невъзможно наблюдаването на процеса. Този проблем обаче не е нов - и на предишните избори ситуацията беше сходна.

Видеонаблюдение ли? В много секции са на друго мнение

Видеонаблюдение ли? В много секции са на друго мнение

Без картина, без звук - какво показва проверка на news.bg

Прави впечатление, че в повечето от проверените секции, от които все пак има видеоизлъчване, камерите са поставени правилно, а не както беше масово на предходни избори - с главата надолу, настрани или изобщо обърнати към стената.

Разбира се, имаше и изключения. В някои секции във Враца камерата отново не беше насочена така, че да се вижда какво се брои, вижда се обаче темето на единия преброител. Звукът обаче се чува изключително добре до степен, че човек се чуди как самите преброители се чуват взаимно в стаята. "Е, то никой не е млъкнал през цялото време", гласът остава обаче като глас в пустиня. 

Снимка 688598

Източник: evideo.bg

В секция в Пловдив пък на преден план имаше... торба.

В някои секции във Враца бяха избрали да броят на глас бюлетините според поредността на номерата, изтеглени от жребия на ЦИК.

Предстои да стане ясно дали камерите отново ще уловят скандални нарушения, като случая, станал известен като "Чичо Цено" от изборите през октомври миналата година, когато в село Малорад, общ. Борован, имаше дописване на бюлетини с отбелязване на преференции.

Видеонаблюдението - нови избори, стари проблеми

Видеонаблюдението - нови избори, стари проблеми

Промени ли се нещо от парламентарния вот през април насам?

Нова телевизия информира, че около 70% от камерите във Великотърновско не са излъчвали сигнал, като в съответните секции не е осъществено видеонаблюдение. 

Част от устройствата, които са излъчвали, са показвали, че има предаване, докато то всъщмост е било приключило. Според Районната избирателна комисия председателите на СИК е трябвало да се обадят в "Информационно обслужване". Предстои да стане ясно дали записите, качени на сървър, ще се качат на платформата, която проследява видеонаблюдението.