След парламентарните избори на 2 април и на сегашния местен вот преброяването на гласовете се излъчва пряко след края на изборния ден. Или поне би трябвало...

Проверка на News.bg на специално изработения за целта сайт evideo.bg обаче установи, че желаещите да проследят в реално време броенето на бюлетините в различните СИК-ове ще трябва да се заредят с голяма доза търпение и немалко късмет.

Причината? Дали поради засилен обществен интерес, или чисто и просто поради технически неуредици, сайтът зарежда изключително бавно, като проблемите започват още със самото визуализиране на картата с областите на страната.

Интернет потребителите с достатъчно здрави нерви, които все пак изчакат това да се случи, са изправени пред ново предизвикателство. Оказва се, че в много от случаите - въпреки подробното разяснение на стъпките за избор на дадена ОИК и СИК - изборът на конкретна област, било то от картата или от падащото меню, изобщо не е активен. Следва нова порция чакане, а ако някой неблагоразумно направи грешката да рефрешне сайта, целият процес започва от самото отначало.

Най-търпеливите все пак биват възнаградени с възможност да изберат излъчване от определена изборна секция. В голяма част от произволно избраните от News.bg СИК-ове обаче се оказва, че въпреки уверението, че видеоизлъчването ще стартира автоматично, това така и не се случва дори след поредна порция сериозно изчакване.

Снимка 639777

Източник: Screenshot/evideo.bg

На други места пък картина има, но под необичаен ракурс, който не е сред най-удобните за проследяването на процеса.

Снимка 639776

Източник: Screenshot/evideo.bg

В някои секции пък положението с видеоизлъчването е буквално с краката нагоре.

Снимка 639779

Източник: Screenshot/evideo.bg

В една от проверените секции камерата дори не е насочена към членовете на СИК и изборните книжа... Но пък на фокус са симпатични есенни мотиви.

Снимка 639780

Източник: Screenshot/evideo.bg

Разбира се, трябва да се отбележи, че има и секции отличници, които - поне към момента - могат да се похвалят с приемливи и картина, и звук.

В заключение може да се обобщи, че и сега проблемите при видеонаблюдението са същите, както и по време на последните избори - тези за парламент през април.

Спорно е доколко излъчването в реално време - при сегашното си качество - е от полза за осъществяване на контрол на изборния процес. Но пък перипетиите със сайта, докато се достигне до заветното видео, поне служат за каляване на нервите.