Със загубата на патриарх Максим Българската православна църква загуби един обединител. Той успя да овладее кризата в църквата по време на разкола с много смирение, търпение, доброта и се наложи като безспорен лидер във висшия клир, заяви лидерът на Атака Волен Сидеров, който се разписа в книгата за съболезнования във Висшия синод.

Сидеров изрази опасения, че след кончината на дядо Максим е възможно да настъпи объркване: „Опасявам се от някакви опити БПЦ да бъде превърната в нещо като протестантска или нещо, което да служи за политически цели". Основанията за тези негови опасения са нападките сред политолози и социолози, на които по думите му не им е работа да говорят за църквата и които с нездрава възбуда са започнали да обясняват какво трябва да се направи оттук нататък.

„Нека обществениците да не се месят в църковното дело", призова атакистът. Според него необходим ни е период на спокойствие и овладяване, за да не станем жертва на истерия. Всичките нападки срещу висши клирици се отразяват зле цялостно върху църквата , защото никой не е безгрешен и не трябва много хора отляво отдясно да съдят прекалено строго, коментира лидерът на атака и призова да оставим нещата в църквата да се наместят спокойно.

Той припомни, че през 90-те години е имало „седесарски кръгове, които са се опитали да протестанизират църквата, но за щастие този разкол не е успял".
Сидеров предрече, че сега църквата ще бъде подложена на удари от страни, които нямат нищо общо нито с вярата, нито с християнството.

Според него това са НПО, които имат интерес православието да отслабва. По думите му процесът на разбиване на православната църква, не само у нас, е отдавна, но може да бъде спрян, ако всички ние се противопоставим.
„Българската православна църква не е слаба. Единствената сериозна заплаха е ислямизмът, който се радикализира", заяви Сидеров и добави: „Мисля, че православието ще устои и няма опасност за неговото разрушаване, защото неговото разрушаване означава край на всичко"