Светият синод на БПЦ се разграничи от становището на Видинския митрополит Даниил за даването на автокефалия на Православната църква на Украйна.

Даниил изпрати послание до митрополитите на редица поместни православни църкви, в което отправи нападки срещу Вселенския патриарх Вартоломей заради решението му да признае църковната независимост на Украйна. Той се солидаризира с позицията на Московската патриаршия, която остро се противопостави срещу украинската автокефалия.

От своя страна Светият синод на БПЦ изрази категорично несъгласие с действията на митрополит Даниил в официална позиция, публикувана днес на сайта на синода,

"Относно възникнали въпроси свързани с изпратените от Видинския митрополит Даниил писма до митрополитите на редица Поместни православни църкви, Св. Синод заявява следното: Становището изразено от митрополит Даниил в негово писмо, разпратено до митрополитите от различни Поместни православни църкви е негово лично мнение, от което Св. Синод категорично се разграничава. По поставените от митрополит Даниил въпроси Св. Синод няма решение." - се казва в изявлението.

В посланието, написано на гръцки език, Даниил нарича Вселенския патриарх "узурпатор".

Вартоломей подписа томоса за автокефалия на Православната църква на Украйна

Вартоломей подписа томоса за автокефалия на Православната църква на Украйна

Вартоломей се подписа на церемония в Истанбул