Светият синод смени игумена на Бачковския манастир, предаде БНТ. Решението за това е взето вчера.

Досегашният игумен архимандрит Симон отива в Русенската епархия. На негово място е назначен архимандрит Самуил, който идва от Видинската епархия.

Архимандрит Симон приема с послушание новото си назначение, но не знае защо го сменят от поста му .

"Ние сме монаси дали сме обети за послушание така че всяко едно решение на Светия синод за нас е послушание и ние сме длъжни да го изпълним." - казва дядо Симон.

"Правена е ревизия сега не мога да кажа дали в резултат на ревизията или нещо друго, не са установени някакви злоупотреби така, че не мога да кажа на кое се дължи, просто факт е че Светия синод е решил, че може би ще съм по-полезен в Русе, където отивам." - допълва той.

Ремонтират Бачковския манастир с 310 000 лв.

Ремонтират Бачковския манастир с 310 000 лв.

Това е втората финансова помощ за ремонтирането на манастира

През трите години, докато беше игумен, дядо Симон започна мащабна реставрация на църквата в манастира. Работници и в момента застилат с каменни плочи двора и връщат някогашният облик на обителта.

Бачковският манастир посреща поклонници за Великден с реставрирани стенописи и икони

Бачковският манастир посреща поклонници за Великден с реставрирани стенописи и икони

Манастирът и неговата околност са любимо място за поклонение и отдих на мнозина

Новият игумен пристигна днес в Бачковския манастир.

"Тук съм бил за последно преди 20 години, така че всичко ми е ново и нямам какво да кажа за сега, защото нека да видим как са нещата. Разбира се това което е добро от започнатото то ще продължи защото всичко, което е добро то трябва да продължи, с Божията помощ с помощта на света Богородица то ще продължи." - заяви архимандрит Самуил.

Въдворяването на новия игумен на Бачковския манастир ще се извърши утре сутринта на литургия, който ще бъде отслужена от мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод.