В голямо заглавие днешният брой на скопския всекидневник "Време" твърди, че "Български шпиони разорават Македония", съобщи БНР.

Под сензационен надслов за "скандален документ, който разкривал двойната игра на София" изданието отделя цяла страница на "българските тайни служби" - разузнаването и контраразузнаването срещу Македония.

Вестникът се позовава на публикация в германския "Шпигел", но най-вече на излъчен по-рано материал от македонската секция на радио "Дойче веле" по повод скандалите около ДАНС в България.

В доста свободна интерпретация на германските материали, „Време" цитира псевдоними на български агенти, работещи под дипломатическо прикритие като "Славей", "Посредник" и "Бежанец".

В материала се посочват операции на българските служби под различни кодови названия, за това как докладите отивали директно на бюрото на бившия премиер Станишев.

"Време" не пропуска да даде трибуна на активисти наОМО "Илинден".

Бившият премиер Бучковски твърди, че присъствието на чужди разузнавания в Македония е реалност и "това го правят всички сериозни държави, вероятно действат и сръбски, и гръцки служби".

Вестникът посочва още, че българското разузнаване се активизирало в Македония "след твърденията, че сръбските тайни служби контролират държавата дори 20 години след нейната независимост".