Седемнайсет организации от туристическия бранш са изпратили протестна
декларация до премиера Борисов заради документален филм на bTV, който към онзи
момент все още не e бил излъчен.

Това съобщиха от медията, като уточниха, че става въпрос за филм от поредицата "Бетонни градини" -"Слънчев бряг"с автор журналиста Генка Шикерова. Той е бил излъчен снощи в bTV Документите от 22.30 часа.

Подписалите декларацията твърдят, "че са възмутени от амбицията на една толкова престижна медия да работи срещу националните интереси на България."

По повод на декларацията от БиТиВи заявяват, че националният интерес означава правото на зрителите да научат истината. От там допълват - в случая, истината за унищожаването на едно национално богатство - българското Черноморие - в името на краткосрочни печалби.

Авторът на филма търси виновниците за състоянието, в което се намира комплексът
Слънчев бряг. Тя показва схемата на неговата приватизация и съпровождащото я
безогледно строителство, обясняват от медията.

БиТиВи приема декларацията за груб опит да бъде спряно от ефир едно журналистическо разследване, създадено по всички правила и включващо всички гледни точки по темата.

За разлика от годините на социализма, българските туристи вече имат огромен избор на
места за почивка. Очевидно представителите на туристическия бранш - особено по
Черноморието - вече усещат отлива на туристи от хотелите си.

Убедени сме, че това не се дължина журналистическото разследване на БиТиВи, а на качеството на предлаганата от хотелиери и ресторантьори услуги, посочват още от медията.

От там допълват, че втората част от поредицата на Генка Шикерова и оператора Борис Пинтев "Бетонни градини" - "Къща край брега" - разказва за бетонирането на испанското крайбрежие и приликите и разликите в това отношение между България и Испания.

Зрителите ще могат да проследят филма в bTV Документите следващата събота, 5 декември, също от 22.30 часа.