Инцидентите при зимен туризъм най-често се дължат на самите хора – те пренебрегват собствената си безопасност и съветите на професионалистите.

Заради затоплянето на времето и увеличаващия се брой посетители на Витоша, спасителите от Българския червен кръст (БЧК) демонстрираха как спасяват затрупани при лавина и инструктираха как туристите да не попадат на мястото на тренировъчните им манекени.

Предварителната подготовка е най-важна за решилите да покоряват планините през зимата – запознаване с маршрута и времето и наличие на добра екипировка са ключовите неща, които туристите пренебрегват, разказа за News.bg планинският спасител Сергей Цветков. Той и колегите му вече са провели 15 спасителни акции по българските планини само за този месец.

Хората трябва да слушат съветите ни – когато казваме, че времето не е подходящо за туризъм, да не тръгват на път, убедени са спасителите на БЧК. Според тях, ако на специалистите и на прогнозите се обръща внимание, нямаше да има трагични инциденти като този със загиналите при лавина младежи преди броени дни. Ако те се бяха движили по маркировката, нещата нямаше да стоят така, смятат професионалистите.

Планинските спасители демонстрираха техниката си при паднала лавина. Най-често това се случва през деня – между 12.00 и 14.00 часа, но не обезателно – прясната снежна покривка, вятърът и топлото време са фактори, при които почти винаги резултатът е лавина. Рила и Пирин са най-опасни през зимата, както и Витоша, когато времето стане мрачно.

Случи ли се такова нещастие, туристите да се освободят от раници, щеки и ски, да правят плавни движения с ръце като при плуване, за да останат над снежната маса, съветва Стоян Стоянов. Той е водач на планинско спасително куче от години и е убеден, че най-добрият приятел на човека е незаменим и при спасителните операции високо в планината. За 20 минути едно обучено куче може да претърси със 100 % гаранция такъв район, който 20 души не могат да покрият за 4 часа, разказа Стоянов.

Той показа заедно с колеги как тренирани кучета откриват затрупани при лавина хора. Тренировъчната демонстрация на Витоша събра погледите на десетките малчугани, обучаващи се в зимни спортове.

Въпреки радостните детски викове, спасителните кучета не се разсеяха и откриха за секунди „затрупаните” в импровизираната лавина хора и насочиха спасителите. След кратка тренировка по контрол над четирикраките спасители, те получиха и по една вкусна награда за добре свършената работа.