Пилотът на частния самолета, който на 13 юли излетя от "Летище София" без да бъде проверен, заяви, че службите са отреагирали много бързо, което е похвално. След като самолетът кацнал в Гърция, пътниците веднага били проверени и са им направени копия на паспортите.

Пилотът Мирослав Хинков пътувал с частния си самолет. В самолета били общо 5 души - 4-членното семейство Хинкови и приятел на дъщерята на пилота.

Самолет излетя непроверен от летище "София"
Обновена

Самолет излетя непроверен от летище "София"

Частният самолет е излетял от Габрово

Самолетът излетял от площадката в село Драгановци. За да стигнат до Гърция, хората трябвало първо да минат през гранична полиция, каквато има само на международните летища. Затова те кацнали на летището в София.

При кацането ги посрещнал рамп-агент, който ги съпроводил до терминала. През проверка обаче минал само пилотът.

Хинков обясни пред bTV, че обикновено семейството му пътува през летището в Горна Оряховица. Този път обаче той имал работа в София и решил да мине през столицата.

Паспортът на пилота е бил проверен, въпреки че той идва от България. След като кацнал, той се разделил със семейството си и тръгнал да си върши работата. Съпругата му, която също е летец, останала да наблюдава как зареждат самолета с гориво. След като мъжът се върнал, те се качили на самолета и излетели.

Случаят с непроверения самолет на "Летище София" бил поредица от случайности

Случаят с непроверения самолет на "Летище София" бил поредица от случайности

Според изпълнителният директор на "Летище София" ЕАД Владимир Рапонджиев

Хинков заяви, че изпитва вина за това, не е попитал останалите пътници дали са минали проверка.
Той увери, че друг път не му се е случвало да не бъде проверяван на летище в България. Хинков не имал и ситуация, в която пътниците трябвало да го чакат.

Все пак пилотът посочи, че в повечето държави процедурите са доста по-облекчени.

Припомняме, по случая вече тече проверка. Днес резултатите от проверката трябва да бъдат докладвани на главния прокурор Сотир Цацаров.