Служители на авиокомпания потърсиха съдействието на омбудсмана Мая Манолова за неизплатени заплати и обезщетения.

Те настояват и за ускоряване на процедурата за откриване на делото по несъстоятелност на търговското дружество, за да могат да получат възнагражденията си от Фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

Това стана ясно днес на среща с обществения защитник и служителите от авиокомпанията.

Хората са притеснени, че делото за несъстоятелност към фалиралата авиокомпания е отлагано вече 6 пъти от Софийски градски съд.

Бивша служителка се възмущава, че докато тръгне делото бившият им работодател прехвърлял активите си към друга авиокомпания и допълва, че това не се случва за първи път.

Според служителите бившият им работодател Денис Бареков е "неоткриваем" за българските институции и те реално нямат никаква гаранция, че делото ще стартира.

По думите им остава по-малко от година до изтичане на 3-годишния срок за получаване на заплатите им, за да могат те да предявят искане към Фонда.

Манолова обеща да се срещне с председателя на Софийския градски съд Десислава Попколева, за да я информира, че това не е изолиран случай и че в институцията постъпват сигнали на гражданите за забавяне на делата по несъстоятелност.

В резултат на това служителите могат да изпуснат срока за подаване през НОИ на искова молба към Фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

Миналата седмица в институцията омбудсманът се срещна и със служители на "Макс Телеком" ООД, които също я алармираха за този сериозен проблем, заради което не могат да се възползват от законодателните промени за получаване на задълженията от Фонда.

Омбудсманът проведе разговор с изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и договори институциите съвместно да координират действията си за разрешаване на заплетени казуси от този характер.