Да даваме на децата си добър пример за поведение на пътя, призоваха институциите на благотворителната изложба-конкурс "Зимна приказка". В изложбата се включиха Българският Червен кръст (БЧК), националният омбудсман, Федерацията на организациите на карикатуристите, Съюзът на българските художници - секция Карикатура, Партията на Добрия хумор и други. По този начин в навечерието на Коледа те ще подпомогнат семейства на деца, претърпели инцидент на пътя.

Желаещите могат да закупят от изложените картини и картички на зимна тематика. В детска кошара се събират и играчки и книжки за децата. Творбите на всички ще бъдат разпродавани на символични цени в импровизиран търг, а събраните средства ще са за благородната кауза. Произведенията на карикатуристите и коледни картички с техни произведения ще се продават на входа на БНР до закриване на изложбата на 14 декември 2016 г.

Шефът на БЧК Христо Григоров, омудсманът Мая Манолова и други гости рисуваха благотворително за деца, пострадали на пътя. Григоров изтъкна, че целта е да бъде събран финансов ресурс, с който да бъдат подпомогнати пострадалите деца в катастрофи.

"За голямо съжаление войната по пътищата продължава", констатира Григоров, допълвайки, че загиналите деца през тази година са много повече, отколкото през миналата. Той призова всички водачи да си зададат въпроса спазват ли правилата за движение, агресивно ли шофират.

Благодарение на друга своя инициатива - "Топъл обяд", в която участват и множество корпоративни партньори, БЧК успява да дари финансови средства на пострадали малчугани два пъти годишно.

"Уважаеми шофьори, помислете защо губим толкова много хора по пътищата", призова председателят на БЧК.

Мая Манолова пък си спомни как като дете пресякла невнимателно и се оказала на метър от камион. А след случката й се накарали вкъщи, за да бъде по-внимателна занапред. Манолова изтъкна значението на личния пример на родителите.

Статистиката за пътнотранспортни произшествия с деца е смразяваща - 1000 катастрофи годишно, от които средно 25 завършват фатално. От началото на тази година до месец октомври 32 дечица са загинали при катастрофи, което е ужасна статистика, изтъкна Манолова. По думите й, отговорност обикновено носят родителите, защото в повечето случаи децата са били превозвани от тях. Да започнем борбата с катастрофите от вкъщи, призова Манолова и напомни, че животът на нашите деца е в нашите ръце.

Трябва да се затягат законодателните мерки, но е важно и какво прави всеки от нас на пътя, смята омбудсманът.

Във фонда за подпомагане на деца, пострадали в катастрофи, създаден в БЧК, влагат основно служителите от "Пътна полиция". За съжаление, тази година има много пострадали деца и набраните средства няма да са достатъчни, коментира шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски. Затова той се надява да се съберат допълнително средства от изложбата, на която се продават картините и картички.

Като цяло, месец ноември е бил един от черните месеци на годината и броят на загиналите хора по пътищата бил по-голям, спрямо същия месец на предходната година, обобщи шефът на Пътна полиция.