Столична община стартира кампания за предоставяне на 10 кг безплатен компост на всички граждани, които са платили такса "битови отпадъци". Кампанията се провежда за четвърта година. Компостът ще се раздава на всички желаещи граждани всеки работен ден, в периода от 12 февруари 2018г. до 31 декември 2018 г. от 10 до 17 часа, на територията на площадка "Хан Богров".

Компостът се произвежда от преработката на био и зелени градски отпадъци в Инсталацията за биологично третиране "Хан Богров" на Завода за третиране на отпадъците на Столична община. Той представлява естествен обогатител на почвата, който задържа влагата и помага по-лесното и бързо усвояване на хранителните вещества от растенията.

Столична община раздава компостери на домакинствата

Столична община раздава компостери на домакинствата

Срокът за заявка е до 26 януари 2018 г.

Миналата година безплатно е раздаден 20,57 т. висококачествен компост, а за 2015 г. и 2016 г. количеството е общо над 21 т. От общината припомнят, че през 2014 г. се въведе в експлоатация инсталацията за биологично третиране на площадка "Хан Богров". Съоръжението се състои от Инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци и Инсталация за компостиране на зелени отпадъци.

Максималният капацитет на инсталацията е 44 000 тона/годишно. Общината информира, че с изградените инсталации от отпадъци се произвежда ресурси - ел. енергия и компост. През 2017 г. в компостиращите инсталации за хранителни и зелени отпадъци СО отчита близо 14 хил. т зелени и 8558 т преработени хранителни биоотпадъци. Производството на компост възлиза на 8876 тона. Произведена е 2108 MWh електрическа енергия.