44 хил. жилищни сгради имат нужда от удължаване на периода за експлоатация. Това зави зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова в ефира на Нова.

Анализите на ведомството сочат, че в страната има 44 хил. жилищни блока, които са на възраст над 30 и 40 години. Тези сгради трябва да се обновяват, за да се удължи срокът им на експлоатация.

т тях ние ще обновим над 2000 блока, а 42 000 остават. Нужните средства са огромни, за това търсим по-устойчив модел на подпомагане с въвеждането на съфинансиране и приоритизация на базата на критерии, които ще се определят след широко обществено обсъждане", обясни Крумова.

Сред възможните решения е и диференциран подход спрямо хората с по-големи и по-малки възможности, както в един блок, така и в цели райони.

Едни имат възможност да доплащат, а други не, акцентира Крумова и допълни, че в регионите с по-слабо икономическо развитие има и блокове в по-тежко състояние. "Целта е да стимулираме собствениците, защото това са частни сгради. Ние подпомагаме частните собственици да обновяват своите жилища", добави Крумова.

"Трябва да осъзнаем отговорността, която имаме като собственици на апартаментите си за общото състояние на блоковете. Има абсолютна необходимост от промяна на манталитета. Не може държавата да е виновна, че не сме се разбрали за поддръжката. Ако искаме държавата да ни помага трябва да осъзнаем и отговорността си по отношение на поддръжката, защото тя в момента не е адекватна", критикува Малина Крумова.

Невъзможността на собствениците да се сдружат и поддържат общата собственост е повод да се създаде програмата за енергийна ефективност.

"Очевидно е, че трябва да има подпомагане от държавата и бюджета. Обмисляме различни идеи, защото един унифициран модел не върши достатъчно работа. Има хора, които могат да си позволят доплащане, други не. Ние правихме допитване до хората и около 40% са готови да участват със съфинансиране", стана ясно от думите на зам.-министъра.