В "София Прайд 2019" се включиха над 3 500 души.

Тазгодишното мото на парада е "Не давай власт на омразата!"

Това е посланието на 12-ото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) Sofia Pride, което се провежда пред Паметника на Съветската армия в София.

Прайдът се провежда при засилено полицейско присъствие. Полицейски патрули и коли на "Жандармерията" са разположени по протежение на ул."Гурко" в близост до Националния стадион, а достъпът до парка става откъм булевард "Цар Освободител".

Гейовете, бисексуалните и трансджендър искат равни права, искат да бъдат приемани и искат да празнуват това, което те са наистина, без да бъдат критикувани, коментираха участниците в прайда. Според тях въпреки различните харесвания на хората, те трябва да бъдат считани като равни.

Много от празнуващите издигнаха и плакати с надписи, сред които "Внимавай кого мразиш, защото може да е някой, който обичаш", "Нашата семейна християнска ценност е любовта, а не омразата", "Лесно е да мразиш, трудно е да мислиш".

Един от празнуващите участници в прайда - Желан, коментира за news.bg, че той живее в България от 5 години. По думите му в страната ни има много трудности - различни хора с много различни виждания. Той подкрепя прайда, защото е събирането провокирало само щастие, а не агресия.

Днес се провежда София Прайд 2019

Днес се провежда София Прайд 2019

Очакват се и контрашествия

Желан посочи, че в България има хора, които мразят различните от тях. Според него обществото трябва да има друго отношение към хората, които мразят различните, а не против хората, които са свободни да изразяват възгледите си.

Според него в другите държави обществата били много толерантни към различните и чуждестранни хора. "Ако вие сте нацисти, фашисти и крайно десни хора - не става. Тези, които мразят, те са проблемът", каза още Желан.

Участници заявиха, че не се притесняват от контрашествието срещу "София Прайд 2019", тъй като полицейската охрана на мероприятието е заради хората, които искат да бият гейовете. 

"Много хора с моята сексуална ориентация, които не се вписват за приетото за нормално в България, всеки ден биват отлъчени от семействата си само заради хората, които обичат или заради половата си ориентация, което според мен е отвратително и смешно едновременно", заяви един от участниците, който обаче пожела да запази анонимност.

Национален поход за семейството в пет града контрира гей парада

Национален поход за семейството в пет града контрира гей парада

Показват, че има много повече хора в България, ангажирани със семействата и бъдещето на брака между мъж и жена