Столичният общински съвет отхвърли искането на кмета на район "Изгрев" Делян Георгиев за провеждане на местен референдум срещу застрояването на зелените площи в квартала и за въвеждане на зона за платено паркиране там, съобщи БНТ.

След дебати, продължили повече от един час, искането не бе прието като срещу него гласуваха съветниците от мнозинството в Столичния общински съвет (СОС).

Предложението за провеждане на местен референдум в района бе отхвърлено и по-рано на заседание на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност към Столичния общински съвет .

"Винаги ми е било важно мнението на хората и искам да го чуя, защото това ще улесни моята и вашата работа", заяви кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев на заседанието на СОС.

Той категорично отхвърли тезата, че става въпрос за политизиране на проблема.

Кметът на софийския район "Изгрев" иска да пита гражданите за зона за платено паркиране

Кметът на софийския район "Изгрев" иска да пита гражданите за зона за платено паркиране

Да се проведе местен референдум заедно с парламентарните избори

"На територията на район "Изгрев" има над 200 са възстановените собствености в междублокови пространства. Тук е резонен въпросът колко от тези 200 имота бяха отчуждени и бяха обезщетени собствениците им, за да бъде запазена зелената система", мотивира искането си Георгиев.

Според председателя на комисията и общински съветник от групата на ГЕРБ Силвия Христова обаче, въпросите не са зададени незаконосъобразно.

"В Kомисията по устройство на територията разгледахме над 10 страници преглед на приложимата нормативна уредба и обобщена съдебна практика, в които се съдържат редица примери и аргументи за незаконосъобразност, още повече предвид това, че СОС и съда, вече са се произнасяли по сходни въпроси", каза тя.

"По отношение на първия въпрос кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев не е вложил дори минимално усилие и подготовка, за да се формулира нещо, което може да дискутираме и което би дало резултат в полза на обществото. Отговорът на така поставения от него въпрос всъщност е записан именно в нормативната уредба - в ЗУТ и ЗУЗСО, в ПУП, в ОУП, които му препоръчвам да прочете.", коментира Христова.

"Всички промени, които се направиха през последните години в законодателството относно строителството и устройството на територията по инициатива на кмета на СО и главния архитект решават конкретни проблеми, прекъсват порочни практики, търсят и намират баланс в обществените отношения за разлика от внасяните периодично инициативи за строителни забрани.Подкрепящите доклада колеги за пореден път подценяват софиянци смятайки, че не е прозрачно ясно защо се предлага строителна забрана за 10 години, каквато процедура няма в закона" допълни още Христова.

Кметът на "Изгрев" посочи още, че от февруари 2020 година очаква анализа на Центъра за градска мобилност за броя паркоместа на територията на района.

"Не виждам нищо притеснително да бъде подкрепено моето искане", заяви още той.

"По вторият въпрос подготовката е не по-малко семпла. С него на гражданите от "Изгрев" се предлага или всичко или нищо - Или навсякъде или никъде платена зона за паркиране в район Изгрев? Този въпрос е също толкова полезен, колкото и например въпроса: Да се яде ли само сладолед на територията на Столична община, район "Изгрев", отговори Силвия Христова на днешното заседание.

Припомняме, че през януари д-р Георгиев внесе доклад до Столичния общински съвет, с който предложи да се проведе местен референдум за жителите на кварталите "Изток", "Изгрев" и "Дианабад".