Паметникът на Съветската армия не е опасен. Опасно е отношението ви към историята. Това заявиха от БСП - "Средец" във връзка със стартиралия днес демонтаж на историческата сграда.

От сдружението настояват кметът на район "Средец" Трайчо Трайков да започне да изпълнява задълженията си като кмет и да спре да разходва публичен ресурс в задоволяване на лични и идеологически пориви за борба с историята и паметниците.

По думите им посегателствата срещу въпросния паметник не датират от последните дни, а са част от поредица опити за унищожаването му през последните над 30 години. Според тях с обявяването на фигурите от паметника за опасни Трайков смята, че има право да извърши по същество "скрит" демонтаж.

Социалистите наричат действията към паметника "привидната загриженост за сигурността на гражданите". Според тях тя не може да бъде алиби за унищожаването на публична собственост, каквото всъщност е демонтажът, преместването или разрушаването на паметници.

"Уверени сме, че Паметникът на Съветската армия не е толкова опасен. Поне не толкова опасен, колкото самата ограда, поставена около него, за да гарантира сигурността на хората, която по думите Ви е "съборена от бурята"", категорични са от БСП "Средец".

Те изброяват други според тях опасни обекти в район "Средец" и призовават за реални действия - площад "Света Неделя" и разкопките пред хотел "Балкан", наскоро изградената пешеходна пътека с липсваща маркировка на ул. "Алабин" (ъгъла с ул. "Цар Калоян"), градинката пред хотел "Рила".

Припомняме, че по-рано през днешния ден старира демонтажът на Паметника на Съветската армия. Пред МОЧА беше позиционирана техника, изпратена от областния управител на София.

Експертно становище е установило, че Паметникът на Съветската армия е опасен за гражданите. Монументът е нацепен по цялата дължина.

Няколко месеца монументът бе обграден, за да се спре достъпът на гражданите, като при поставянето на огражденията привърженици на Левицата, начело с Мая Манолова, Възраждане, БСП и русофили се опитаха физически да спрат работниците и техниката, но в крайна сметка вдигнаха палатковия си лагер.

Започна демонтажът на МОЧА
Обновена

Започна демонтажът на МОЧА

Фигурите ще бъдат свалени, реставрирани и после...?