Пречиствателната станция в Созопол вече работи. Това става 30 години, след като е била проектирана, съобщава БНР. Реконструкцията на пречиствателната станция в Равда се очаква да приключи до края на октомври.

Изграждането на созополската пречиствателна станция е продължило 11 години. Инвестицията е в размер на 73 млн. лв., а съоръжението е част от Интегрирания проект за воден цикъл на Созопол. То ще обслужва близо 4000 местни жители и близо 30 000 туристи.

Екоминистърката Ивелина Василева заключи, че проектът е изключително важен. Близо 1,8 млн. кубика отпадъчни води вече щели да се пречистват, а не да се вливат директно в морето. „Ще бъде отнет азот и фосфор, който замърсява водите на Черно море. Азот и фосфор на годишна база 140 тона", отбеляза тя.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обяви, че в изграждането на пречиствателни станции, водоснабдяване и канализация само в Бургаска област са вложени над половин милиард лева. Той анонсира, че до края на годината ще бъдат открити още 5-6 пречиствателни станции.

„Като видяхте какво изтича в морето, то просто за здравето на хората е било вредно. Така че полагаме огромни усилия и догодина нашето Черноморие ще е абсолютно конкурентноспособно на другите курорти по света", обеща Борисов.

На въпрос за довършването на пътя Бургас - Слънчев бряг премиерът каза, цитиран от БТА, че приоритет на правителството през следващата година ще бъде пътната инфраструктура в Северна България.

Той обясни, че пътят задължително ще бъде направен, но сега в Бургас се прави обходът. Пътят до Слънчев бряг обаче ще е на второ място, а на първо е автомагистрала "Хемус". По думите му Бургас и регионът е "живнал", а нагоре към Варна и Северна България пътуването било "убийство".

Бойко Борисов е категоричен, че това, което е обещано за Бургас, ще бъде направено.