Спасителен център за костенурки ще функционира в село Баня, община Несебър, информира burgasinfo.com.

Фондация "Геа Челония" получи разрешително от министъра на околната среда и водите за временно отглеждане на костенурки.

В центъра ще се извършва рехабилитация на двата вида сухоземни костенурки, които се срещат на територията на нашата страна - шипобедрена и шипоопашата.

Eкземпляри от тези два вида ще бъдат временно настанявани там, когато е необходимо лечение и след възстановяването им ще бъдат връщани в естествената им среда.

Постоянно отглеждане и размножаване ще се допуска само за екземпляри, за които по преценка на експерти от РИОСВ, е нецелесъобразно връщане в природата.

И двата вида сухоземни костенурки са световно застрашени и са приоритет за опазване в закона за биологичното разнообразие и редица международни конвенции.

През 2005 г. Националният съвет по билогично разнообразие към МОСВ прие План за действие за опазване на сухоземните костенурки в България за периода 2005 - 2014 г.

Улавянето, притежаването и търговията с костенурки се наказва с глоба за физически лица - от 100 до 5000 лева, от 500 до 10 000 лева имуществена санкция на юридическите лица и едноличните търговци, както и обезщетение по 200 лева за всеки един екземлпяр.